Webbyrå vs online-verktyg vs fristående editor

Är det bättre att använda ett online-bygga-hemsida-verktyg eller en fristående editor som Frontpage eller Dreamweaver?

Jag har fått frågan många gånger vilken approach som är bäst för en nybörjare när man ska bygga en hemsida. Här kommer jag gå igenom vilka saker man måste ha i åtanke om man använder ett verktyg online för att bygga hemsida.

 

Varför det är frestande att använda webbhotellens inbyggda editor.

Många webbhotell erbjuder idag möjligheten att enkelt skapa en egen hemsida med deras inbyggda webbeditor. Det kan vara frestande att använda denna editor av ett flertal anledningar:

 

Färdiga mallar

Dessa online verktyg har oftast en mängd färdiga mallar att välja mellan så man snabbt och enkelt kan ha en fungerande design för sin hemsida. Ofta kan du göra små modifieringar i dessa mallar så att hemsidan särskiljer sig lite från andra hemsidor som bygger på samma mall.

Steg för steg guide

Oftast så blir man direkt inslängd i en slags steg för steg guide som känns väldigt smidig att följa. Det gör också att användaren får känslan att man kommer kunna slutföra hemsidan väldigt enkelt och snabbt.

Man behöver inte ladda upp filer

Eftersom du bygger hemsidan direkt i webbläsaren så läggs det du skriver och gör på din hemsida direkt på ditt utrymme på webbhotellet. För nybörjare kan det kännas som en stor grej att behöva lägga upp sina filer själv eftersom man då oftast behöver ett ftp program som inte alla har.

 

Nackdelar med att använda webbhotellens inbyggda editorer

Flexibilitet, kontroll och nytta av erfarenhet

Att använda ett av webbhotellens verktyg ser bara enkelt ut på ytan eftersom det får dig att tro att du inte behöver komma upp med designen på din hemsida. Du kan helt enkelt bara välja en av de färdiga mallarna som erbjuds.

Till skillnad mot vad många nybörjare tror så handlar det om mycket mer än att bara ha en grafiskt tilltalande design när man bygger upp en hemsida. När man anlitar en professionell webbyrå så analyseras användarna, man ser till att sidan är anpassad för just dem. Att anpassa en sida för en viss målgrupp innebär att använda rätt typ av bilder, skriva text på rätt sätt, lägga upp strukturen på sidan på rätt sätt och så vidare. Detta är ett mycket viktigare jobb än att bara göra så att en sida är snygg. Sedan får vi inte glömma att man idag måste anpassa alla hemsidor för sökmotorerna så att folk kan hitta din hemsida. Detta är också något som editorerna hos webbhotellen är över lag dåliga på.

När du börjar lära dig om användbarhet och sökmotoroptimering och vill applicera det du lärt dig på din hemsida så kommer du snart märka att det blir svår att göra i dessa verktyg. Om inte omöjligt. Vissa verktyg är bättre än andra men du kommer förmodligen aldrig kunna göra precis allt som du vill utan får ofta nöja dig med att kompromissa. Du kommer behöva lära dig att arbeta i dessa verktyg, och det kommer förmodligen ta ett tag om det är mer avancerade saker du vill göra. Denna kunskap du lär dig kommer du aldrig ha användning för igen om du byter webbhotell eller vill arbeta med ett verktyg som ger dig full kontroll. Du har alltså låst dig till ditt webbhotell och valt bort flexibilitet och full kontroll mot att snabbt och enkelt kunna komma igång med din hemsida.

 

Innehåll

När jag ovan skrev att man får känslan att man ska kunna slutföra hemsidan väldigt snabbt så menade jag det. Det absolut viktigaste på din hemsida är ditt innehåll oavsett om det är din produktbeskrivning, din text på startsidan som ska fånga besökarens intresse eller något annat. Oavsett vilket verktyg du använder så kommer du behöva lägga väldigt mycket tid och energi på att skriva detta innehåll. Det finns inga genvägar. Om du fick känslan av att det skulle gå på ett kick att skapa en hemsida med webbhotellets editor så får du nog tänka om, för innehållet kommer editorn inte skriva själv. Den enda som kan skapa bra innehåll på din hemsida är du själv.

 

Överföring av design: Är du låst till ditt webbhotell?

Jag har hört om hur folk blivit låsta till sina webbhotell för att de använt deras inbyggda editorer. Mallen de använt för sin hemsida och även bilder har varit copyrightade och licensierade till deras hemsida och har bara fått användas så länge de har sin sida på samma webbhotell. Om de bytt webbhotell har de varit tvungna att byta mall och ta bort alla bilder.

Detta är ett av de allvarligaste problemen med webbhotellens editorer, och vill du verkligen testa en sådan editor så borde du kolla upp hur detta funkar på just ditt webbhotell. Låt dig aldrig låsas till ett webbhotell. Du vet inte om de går i konkurs eller ökar sina priser rejält. Du måste alltid ha möjligheten att flytta din hemsida till något annat ställe.

 

Alternativ för dig som redan köpt utrymme på ett webbhotell

Trots ovan punkter så rekommenderar jag ändå sällan nybörjare att använda de inbyggda editorerna som webbhotellen erbjuder. Om du ändå köpt ett utrymme hos ett webbhotell brukar jag rekommendera tre olika alternativ. På kort sikt kommer alla dessa alternativ ta mer tid, men det kommer också medföra en mängd fördelar som jag kommer gå igenom senare.

WordPress (eller annat CMS)

Att ladda upp WordPress på ditt webbhotell är en väldigt enkel process och det brukar till och med finnas funktioner på de flesta webbhotell som innebär att man bara gör ett klick så är det installerat. Finns ingen sådan funktion så är det väldigt enkelt att ladda upp med ett ftp-program också. WordPress är från början ett verktyg som du bygger en blogg med, men har utvecklats mycket på senare tid så du kan också bygga riktigt snygga och avancerade hemsidor. Det finns mängder av guider att läsa om WordPress på internet eftersom detta idag är världens mest använda verktyg för detta ändamål.

Lär dig programmera HTML och CSS

Att lära sig grunderna i dessa programspråk är faktiskt inte speciellt svårt. Det kräver dock såklart att man investerar lite tid och det förstår jag om inte alla vill göra. Har du tänkt jobba mycket med att bygga hemsidor i framtiden rekommenderar jag starkt att du lägger denna tid.

Lär dig använda en fristående webbeditor som Dreamweaver eller Frontpage

Dessa editorer har funnits med sedan man började bygga hemsidor i mitten av 90-talet. De var då ganska klumpiga och genererade massa så kallad ”skräpkod”. Idag är de mycket bättre och man kan bli väldigt produktiv när man lärt sig ett sådant verktyg.

 

Alternativ för dig som inte köpt utrymme på ett webbhotell.

Gratis hemsida verktyg

Förutom att såklart köpa dig ett utrymme på ett webbhotell och använda något av alternativen jag gått igenom ovan så finns en ny typ av program som kommit de senaste åren. Ett gratis online verktyg är ett program du använder i webbläsaren och som funkar ungefär som webbhotellens inbyggda editorer. Oftast är dessa fristående verktyg mycket mer sofistikerade och flexibla och har inte de begränsningar som webbhotellens editorer har. Dock så finns ju såklart problematiken kvar om att du låser dig till just detta verktyg och kommer inte kunna flytta iväg din hemsida.

Läs gärna artikeln: ”Billig hemsida guide – Vilket verktyg är bäst

Webbyrå

Att anlita en professionell webbyrå är ibland det bästa alternativet. Har du inte tiden att lägga på att lära dig, har du pengarna att köpa dig fri, behöver du ha det bästa? Svarade du ja på dessa frågor så är nog det bästa alternativet för dig att leta upp en bra webbyrå som kan hjälpa dig sätta upp en hemsida.

Läs gärna artikeln: ”Anlita webbyrå – Detta bör du tänka på

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *