Archives for : Webbdesign

Anlita webbyrå – Detta bör du tänka på.

Det finns ett antal frågor man bör fundera över innan man väljer vilken webbyrå man ska anlita och innan man ens påbörjar ett projekt med en hemsida.

Vad är viktigt för dig?

Som webbutvecklare är det väldigt vanligt att man får en beställning i stil med ”Jag önskar mig en snygg, häftig hemsida som sticker ut”. Det behöver inte vara något fel med att ha en häftig hemsida om det är gjort på rätt sätt. Som webbutvecklare är designen dock långt ifrån det viktigaste när man bygger en hemsida. Användbarheten på sidan – alltså hur välstrukturerad och logisk sidan är – är en viktigare del. Att ha en sida som är tillgänglig för alla, t.ex. genom att bygga upp en sida på så sätt att verktyg som läser upp innehållet för blinda kan också vara viktigare om man vill göra en sida som alla ska kunna ta del av. Att bygga upp en sida så att den är korrekt kodad kräver att man är noggrann, men man tjänar mycket på det. Bland annat så kommer sökmotorer som Google att kunna hitta sidan mycket enklare. Man ska såklart inte behöva göra avkall på att en hemsida ska vara snygg, men det ska inte vara designen som ska stå i centrum. Designen är till för att lyfta fram hemsidans budskap ännu tydligare.

Du bör också fundera på om du vill skriva dina texter helt själv till din hemsida eller om du önskar att få hjälp med detta av webbyrån. De flesta webbyråer erbjuder sig att författa texter, men om det är något du behöver hjälp med så bör du kontrollera om tjänsten finns först. Självklart behöver webbyrån få visst råmaterial av dig för att kunna komma upp med bra texter om dig eller ditt företag.

Det är alltid uppskattat som webbutvecklare att få en eller ett par exempelsidor så man kan få en idé vad du som kund har i åtanke.

 

Vad är viktigt för kunderna – alltså din hemsidas besökare?

Som besökare på en hemsida så är man nästan uteslutande på jakt efter information. På de flesta företags hemsidor så gäller det att lyfta fram informationen om företagets tjänster eller produkter. Man vill att en besökare (potentiell kund) så snabbt som möjligt ska kunna hitta till tjänsten eller produkten. Tar det för lång tid så finns det risk att besökaren ger upp och väljer att leta hos någon hos dina konkurrenter istället. De flesta internetanvändare är otåliga och har bråttom. Detta är något som många webbutvecklare glömmer. Man bygger hemsidor med för mycket information och för mycket val för användaren på varje sida istället för att lägga upp sidan logiskt så att man lätt hittar till målet. Därför bör man – istället för att tänka på vad man själv vill med sin hemsida – ställa sig frågan vad kunderna vill få ut av hemsidan. Det är trots allt för dina kunder du bygger din hemsida.

 

När du har hittat några exempelsidor och har en idé över vad hemsidan ska innehålla så kan du börja fundera på vilken webbyrå du vill anlita. Vi har listat ett antal punkter som vi tycker man bör tänka på när man ska anlita en webbyrå:

 

Priset (Abonnemang, Fastpris)

Att betala för en hemsida i ett löpande abonnemang kan först låta som en dålig deal, men det behöver inte alls vara så. För det första så brukar du få betala mycket mindre för att få din hemsida utvecklad i en så kallad startkostnad. Utöver detta så brukar det ingå några supporttimmar i dessa löpande månadsbetalningar som gör att du kan få hjälp med små problem som uppstår med din hemsida. Om du betalar ett fastpris för din hemsida så kommer du förmodligen få betala dyrt för alla små förändringar du vill göra på din hemsida efter att du betalat för hemsidan. Risken är också att du kommer hamna sist i kön eftersom nya projekt kommer gå före. Hos en webbyrå där dit du betalar varje månad kommer du alltid vara en lika viktig kund som alla andra och få samma service hela tiden.

 

Erfarenhet och kompetens hos webbyrån

Be att få veta vilken utbildning webbyråns anställda har. Att ha läst kurser inom användbarhet och tillgänglighet på internet bör alla ha gjort. Att ha tyngre utbildningar i ryggen inom datavetenskap eller åtminstone webbprogrammering är väldigt positivt eftersom denna typ av utvecklare brukar bygga optimerade applikationer. En hemsida vill man ska ladda så snabbt som möjligt och detta är inte alltid helt enkelt att få till.

 

Engagemang hos webbyrån

Det värsta är att som kund bli behandlad som en i mängden. Det brukar sällan leda till gott resultat. Välj istället en webbyrå där du får personligt bemötande och får vara nära inblandad i utvecklingen av din sida. Det är på detta sätt du får en hemsida som ser ut och fungerar precis som du tänkt dig.

 

Välj en lokal webbyrå

Detta är inget krav, men det kan vara en fördel att välja en webbyrå som man kan ha ett möte med och se att man har samma tankar och visioner om hemsidan.

 

Referenser

Alla webbyråer har inte hunnit samla på sig så många referenser, men man bör inte välja en webbyrå som inte har några referenser alls. När man tittar på referenser tänker man på hur snygga och professionella sidorna ser ut. Man måste också försöka se bakom detta och tänka på hur snabbt hemsidorna laddar och hur enkelt det är att hitta på hemsidorna. Man måste även tänka på hur snabbt man kan ta till sig sidans budskap. Det är ändå det hemsidor går ut på och det får man inte glömma.

 

Språkkunskap

Läs igenom webbyråns egen hemsida och försök bedöma vilken typ av språkkunskap de har. Om du nu vill ha hjälp med att skriva texter på din hemsida, så kan du räkna med ungefär samma kvalitet på texterna som de har på sin egen hemsida.