Etikettarkiv: Onlineverktyg

Att tänka på när du ska välja onlineverktyg för att bygga hemsida

Att tänka på när du ska välja onlineverktyg för att bygga hemsida

Det finns egentligen två typer av onlineverktyg som man kan bygga hemsidor med.

  1. De verktyg som tillhandahålls av webbhotellen. Alltså de verktyg som kräver att man skaffar ett utrymme hos ett webbhotell.
  2. De verktyg som är helt fristående och där man får webbutrymme i samma stund som man skapar sin hemsida hos dem.

Det finns vissa skillnader mellan dessa två upplägg:

När du skaffar ett konto hos ett webbhotell som har ett inbyggt verktyg som man kan göra hemsidor med så är du inte låst till att använda detta verktyg. Skulle du i framtiden bli mer intresserad av att bygga hemsidor från grunden med HTML och CSS så kan du lägga dina hemsidor du bygger på ditt webbhotell.

Ett webbhotell kostar pengar. I regel betalar man ett månadsbelopp för att få ha utrymme hos webbhotellet. Besök billighosting.se för att läsa jämförelser om olika webbhotell.

Ett verktyg som man får via ett webbhotell är oftast inte lika sofistikerat som ett fristående onlineverktyg. Det finns i regel heller inte lika många mallar att välja på och det saknas en del fina funktioner.

Att använda fristående webbverktyg för att bygga hemsidor är oftast helt gratis. Detta i utbyte mot att man får en liten text på sin hemsida (oftast diskret längst ner). Denna text säger vilket verktyg hemsidan är skapad med och länkar till detta verktyg. Vill man slippa denna reklamtext brukar man behöva betala en liten summa, oftast mycket lägre summa än vad ett webbhotell kostar.

Det finns även verktyg som är gratis utan att lämna en reklamlänk på din hemsida. Dessa verktyg finansieras genom att de innehåller så många fina funktioner som användare tillslut vill ha och betalar då en liten summa för att få dessa tilläggsfunktioner. Dessa funktioner kan t.ex. vara att få möjlighet att ändra META-taggarna för en hemsida, eller att ändra titel för varje sida man skapar.

Innan man bestämmer sig för vilket verktyg man ska använda bör man göra lite efterforskning. Det finns några saker man borde kolla upp.

 

Frågor man bör ställa sig (eller företaget som tillhandahåller verktyget)

  • Kan jag ha flera hemsidor på mitt konto? Hur många?
  • Hur ser SEO-möjligheterna ut? Kan jag ändra META-taggar och titlar på mina sidor?
  • Vad ingår i gratisversionen och vad klassas som tilläggsfunktioner?
  • Vad kostar de olika tilläggsfunktionerna? Är det månadskostnader eller engångskostnader?
  • Finns det något speciellt som jag behöver på min hemsida? Klarar detta verktyget av det?
  • Är verktyget lätt att jobba i, eller är det omständigt och tidskrävande?
  • Blir det snygga och välstrukturerade hemsidor? Använder verktyget optimerade mallar?

 

Gratishemsidor.nu är en oberoende jämförelsesajt som jämför dessa webbverktyg och har samlat ihop mycket nyttig information för att du ska kunna välja rätt.