Etikettarkiv: Installera Wordpress

Hur man skaffar billig hemsida med WordPress

WordPress är ett publiceringsverktyg som bl.a. använts för att bygga denna sidan. WordPress kan man ladda ner och använda sig av om man vill skapa billig hemsida. Anledningen att jag inte skriver gratis hemsida är eftersom det tillkommer kostnader utöver själva publiceringsverktyget. Jag kommer till det lite senare, först ska jag gå igenom var man hittar WordPress och hur man kommer igång.

Ladda ner WordPress från WordPress svenska sida

Först måste du ladda ner koden för WordPress som kommer packad i en zip-fil. Zip-filen kan du sedan packa upp med valfritt program t.ex. det som medföljer i Windows eller kanske Winrar.

Vad ska man nu göra med denna koden då? Jo, nu måste du ladda upp denna kod på ett webbhotell och sedan starta installationen av WordPress. Svenska webbhotell håller i regel hög klass, men vi råder dig till att läsa lite jämförelser innan du väljer webbhotell. Priserna kan variera ganska mycket och det kan även variera vad du får med i webbhotellspaketen, men det är hög konkurrens på webbhotell just nu vilket gynnar oss konsumenter. De flesta webbhotell har också inbyggd funktionalitet för att installera WordPress med bara ett klick i deras kontrollpanel. Denna knapp kan vara frestande, men vi råder dig att du följer denna guide istället för att få den senaste versionen av WordPress och en helt ren installation utan massa onödiga tillägg.

För att ladda upp WordPress-koden använder du en valfri FTP-hanterare, t.ex. Filezilla, och laddar upp enligt informationen som webbhotellet skickat till dig efter du gjort ditt val. Du bör ladda upp filerna enligt de instruktioner du fått av ditt webbhotell. Oftast har du en mapp för varje domän du köpt och under den mappen finns det en mapp som heter public_html. Detta är roten för din WordPress sida och det är här filerna ska ligga. Observera att inte alla webbhotell har denna typ av filstruktur. FS Data har det t.ex. på ett annat sätt där du får skapa upp din mapp för din sida själv och inte behöver någon public_html mapp.

Köpa domän

Som jag nämnde ovan så kanske du behöver köpa en domän till ditt webbhotell. En domän är själva webbadressen till din sida och kan se ut såhär t.ex: http://gratisbloggare.se/

En domän kostar ca. 100 kr per år så det är ingen jättestor kostnad, men det kan vara bra att veta.

Skapa en databas för din WordPress installation

Att skapa en databas på ditt webbhotell fungerar lite olika beroende på vilket webbhotell du valt, men oftast finns det väldigt bra information om hur man gör. En databas är till för att lagra all information som du sedan kommer lägga in på din WordPress sida. När du skapar din databas så kan du ibland behöva skapa ett användarkonto för att komma åt databasen. Hos vissa webbhotell så genereras en sådan användare automatiskt åt dig. Spara ner all information du får om din databas och din databasanvändare för detta måste du ange i konfigurationsfilen för WordPress i nästa steg för att WordPress ska kunna komma åt databasen.

Installera WordPress

När väl koden är uppladdad på webbhotellet som du valt att köpa ett konto hos så är det dags att börja installera WordPress. Installationen är väldigt enkel. Först behöver du konfigurera filen som heter wp-config-sample.php.

Det är 4 saker du måste ange här och en 5:e sak är bra om du också gör. Här kommer de första 4:

define(’DB_NAME’, ’Ange namnet på den databas du skapat hos ditt webbhotell’);

/** MySQL-databasens användarnamn */
define(’DB_USER’, ’Ange användarnamnet på den användare du har kopplat till din databas’);

/** MySQL-databasens lösenord */
define(’DB_PASSWORD’, ’Ange lösenordet som användaren har’);

/** MySQL-server */
define(’DB_HOST’, ’Ange adressen till SQL-servern på webbhotellet’);

Adressen till SQL-servern finns utskriven någonstans på ditt webbhotell där du administrerar dina databaser.

Den 5:e saken som är bra om man gör av säkerhetsmässiga skäl är att ange autentiseringsnycklar lite längre ner i filen. Där finns en webbadress man ska gå till för att få genererat koden som ska klippas in där.

När filen är uppdaterad så kan du stänga den och välja att ladda upp den via Filezilla igen så den uppdaterade versionen ligger hos webbhotellet. Därefter måste du döpa om filen till wp-config.php.

Själva installationen

Själva installationen börjar egentligen nu. Gå till den webbadress som du valt. Antingen är det en subdomän hos ditt webbhotell om du inte köpt någon domän, men i de flesta fall så har du laddat upp WordPressfilerna till din domän och då ska du gå till den adressen i din webbläsare. Du bör mötas av en sida där du får ange användarnamn och lösenord för att kunna logga in på din WordPress sida. Det är här i inloggat läge som du senare kommer sköta all design av sidan och även alla uppdateringar av texter etc. Det är inte många fält som behöver fyllas i för att installationen ska kunna slutföras och därefter är du klar!

 

Du kan nu logga in på din sida på denna adress: http://dindomän.rob/wp-login (Där du byter ut dindomän.rob mot den domän du har köpt)