Ordlista

Publiceringsverktyg – Det finns en uppsjö av publiceringsverktyg att välja mellan idag. De vanligaste är WordPress, Joomla och Drupal, men det finns många fler. Alla har sina fördelar och nackdelar, men de har alla gemensamt att de underlättar arbetet för webbutvecklare genom att ge massa färdig funktionalitet. Med ett publiceringsverktyg bygger man hemsidor eller bloggar direkt på nätet. Dessa kräver dock att man laddar upp programvaran för publiceringsverktyget på sitt webbhotell. Det finns många bra guider för hur man kommer igång med publiceringsverktyg.

Blogg – En slags webbsida där du själv kan styra över din design och fylla på med innehåll som text, bilder och filmknipp. En blogg är oftast förknippat med ett flöde av aktuella nyheter som ofta uppdateras – Som en slags dagbok. Detta flöde är själva grejen med bloggen trots att den kan innehålla fler undersidor.

Hemsida – En slags webbsida som oftast innehåller många sidor med statisk text. En hemsida kan likt en blogg också innehålla ett nyhetsflöde, men på en hemsida är det oftast inte nyhetsflödet som står i centrum. Företag använder ofta hemsidor för att presentera sina tjänster och då är det just dessa presentationer som är det viktigaste på webbsidan. Ibland kan det också vara så att hemsidan är en tjänst i sig, t.ex. N.nu. Läs mer på Wikipedia om begreppet hemsida.

Domän – En unik webbadress som du kan koppla mot din hemsida. Det finns många olika typer av domäner, t.ex. .se, .com, .net och .nu. Bygger man en svensk hemsida är det vanligast med .se och .nu, men .com fungerar också. Funderar man på att sälja sin .nu domän i framtiden så ska man tänka på att detta är förknippat med en rätt stor flyttkostnad.

Webbhotell – Ett dator uppkopplad mot internet där du får ett utrymme att lagra dina hemsidor. Denna dator kommer ha den programvara som behövs för att hantera hemsidor och du får oftast en väldigt snabb uppkoppling, daglig backup och support som hanterar saker om problem skulle uppstå. Dina hemsidor kommer alltid vara tillgängliga till skillnad mot om du skulle lagra dina hemsidor på din egen dator. Då skulle din sida gå offline varje gång du startar om datorn och oftast så har webbhotellen mycket stabilare internetleverantörer än vad privatpersoner har.

Hemsidebyggare – Detta är en rak översättning från det engelska ordet website builders. Denna typ av verktyg har funnits nästan lika länge som internet och i början hette de Fortune city och Angelfire. Har ni, liksom jag, några år på nacken så får ni nog lite nostalgikänsla när jag nämner dessa företagsnamn. Det är dock först på senare år som denna typ av tjänster blivit bra, mycket tack vare utvecklingen av jQuery, CSS och HTML. Numera kan man bygga upp ett användarvänligt gränssnitt även på en webbsida. Hemsidebyggare är nära besläktat med webbhotell men förutom att erbjuda hosting så erbjuds även en programvara som man kan bygga sin hemsida med. Hemsidan bygger man upp direkt på nätet med hjälp av att lägga till olika element och text. De tjänster vi skriver om här på Billighemsida.org är oftast just hemsidebyggare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *